Verschillende soorten luchtgommedia: van calciumcarbonaat tot glasparels

Verschillende soorten luchtgommedia: van calciumcarbonaat tot glasparels

Als je aan het werk bent met het herstellen van een oud en verweerd oppervlak, zoals een oude houten vloer, is luchtgommen ofwel -stralen een van de beste manieren om deze nieuw leven in te blazen. Luchtgommen kan effectief aangekoekte verf, al het vuil en ongelijkmatigheden verwijderen, zonder het oppervlak te beschadigen. Een van de belangrijkste factoren bij luchtgommen is het type gommedium dat je gebruikt. Hieronder gaan we in op verschillende soorten luchtgommedia, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw project.

Wat is luchtgommen?

Luchtgommen maakt gebruik van een persluchttoevoer om het oppervlak schoon te maken. In plaats van zand of andere sterke abrasives, maakt luchtgommen gebruik van een medium dat veel zachter en fijner is, zoals bicarbonaat of glasparels.

Verschillende soorten luchtgommedia

Wat zijn de verschillende soorten luchtgommedia en wat zijn de eigenschappen van elk type? Hieronder vind je een overzicht:

1. Bicarbonaat
Bicarbonaat is niet giftig, schurend, en wordt gebruikt om dikke lagen vernis of verf te verwijderen. Het is ook een uitstekende keuze voor oppervlakken die gemakkelijk kunnen krassen. Bicarbonaat is echter niet geschikt voor het verwijderen van hardnekkig vuil of zwaardere industrieel vuil.

2. Calciumcarbonaat
Calciumcarbonaat wordt vaak gebruikt om laklagen en coatings van oppervlakken te strippen. Het is niet bijtend en veilig voor de huid. Het is echter wel hard en kan krassen op oppervlakken veroorzaken.

3. Glaskorrels
Glaskorrels worden gemaakt van gerecycled glas en hebben uitstekende straaleigenschappen. Glasparels zorgen voor een gladde afwerking op het oppervlak en bieden een lage weerstand tegen impact, waardoor ze ideaal zijn voor het verwijderen van verf en andere coatings.

4. Olivinezand
Olivinezand is ideaal voor het verwijderen van vlekken en het reinigen van het oppervlak. Olivine is een natuurlijk mineraal en het is vrij van silica, wat betekent dat het veiliger is om te gebruiken.

5. Walnootschelpen
Walnootschelpen zijn een natuurlijk abrasief, dat uitstekend werk levert bij het verwijderen van vlekken, vuil en vernis. Walnootschillen zijn een geweldig alternatief voor andere materialen zoals silica en aluminiumoxide.

6. Staalgrit
Staalgrit is erg populair op de bouw- en industriële markt. Staalgrit lost roest op en verwijdert vuil op metaal en betonoppervlakken. Het kan echter gevaarlijk zijn en mag alleen worden gebruikt door een professionele luchtgommer.

Hoe kies je het juiste luchtgommedium?

De keuze voor een geschikt luchtgommedium is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het oppervlak dat bewerkt moet worden en jouw eigen ervaring en voorkeur. Je kunt overwegen om je luchtgommedium te kiezen op basis van de volgende factoren:

1. Soort oppervlak: welk type oppervlak wil je bewerken? Metaal, hout of steen? Elk medium heeft zijn eigen speciale eigenschappen en is beter geschikt voor bepaalde oppervlakken.

2. Grootte van deeltjes: welke soorten vervuiling wil je verwijderen? Grotere vuildeeltjes vereisen een groter medium, zoals glaskorrels. Kleinere vuildeeltjes zijn juist beter te verwijderen met kleinere deeltjes, zoals bicarbonaat.

3. Magneetgraad: het is belangrijk om rekening te houden met de magneetgraad van het medium. Een te hoge magneetgraad kan schade veroorzaken aan het oppervlak dat u probeert te reinigen.

4. Soort medium: Kies op basis van jouw behoeften. Bijvoorbeeld glaskorrels bieden een gladde afwerking en bicarbonaat wordt gebruikt om dikke lagen vernis of verf te verwijderen.

Slotgedachte

Luchtgommen is de perfecte methode om oppervlakken schoon te maken en nieuw leven in te blazen. Het is echter belangrijk om de juiste set-up te creëren, inclusief het juiste luchtgommedium. Door de verschillende soorten luchtgommedia te begrijpen en te evalueren, kun je de juiste beslissing nemen en slagen bij jouw volgende luchtgomproject.

FAQs

Q1. Is luchtgommen schadelijk voor het oppervlak?
Luchtgommen is een veilige manier om oppervlakken te reinigen. Het medium dat wordt gebruikt is fijner en zachter dan bijvoorbeeld bij zandstralen, waardoor het bijna onmogelijk is om het oppervlak te beschadigen.

Q2. Kan ik luchtgommen gebruiken om houten vloeren schoon te maken?
Ja, luchtgommen is een geweldige manier om houten vloeren schoon te maken en nieuw leven in te blazen. Het is belangrijk om het juiste type medium te gebruiken om ervoor te zorgen dat de vloer niet beschadigd raakt.

Q3. Hoeveel kost het om een oppervlak lucht tegommen?
De kosten voor luchtgommen variëren afhankelijk van het type medium dat wordt gebruikt, de grootte van het oppervlak, en de locatie van het project. Het is het beste om contact op te nemen met een professionele luchtgommer om een schatting van de kosten te krijgen.

Q4. Hoe lang duurt het om een oppervlak schoon te maken met luchtgommen?
De tijd die het kost om een oppervlak schoon te maken met luchtgommen varieert afhankelijk van het type medium dat wordt gebruikt en de grootte van het oppervlak. Een professionele luchtgommer kan je adviseren over de tijdsduur van jouw project.

Q5. Kan ik zelf mijn oppervlakken luchtgommen?
Het luchtgommen van oppervlakken vereist specifieke vaardigheden en professionele apparatuur. Het is het beste om een professionele luchtgommer in te huren om te garanderen dat het werk op de juiste manier wordt gedaan. Probeer nooit je eigen oppervlakken te luchtgommen zonder de juiste kennis en ervaring.