In sommige steden zie je ze overal: gevels die met een speciale techniek zijn behandeld. Zandstralen is een methode waarmee je een mooie, egale structuur in je steen krijgt. Het resultaat is een rustige en strakke uitstraling.

Wat kost zandstralen van een gevel?

De prijs van zandstralen is afhankelijk van verschillende factoren. Het type woning, de grootte van de gevel en het aantal lagen verf dat moet worden verwijderd, bepalen mee de prijs. Een gemiddelde gevel (3-5 meter) kost ongeveer €350 om te laten zandstralen.

Welke keuzes bepalen van zandstralen van de gevel?

Als je klaar bent met het opknappen van je huis en je gevel een facelift wilt geven, is zandstralen een goede optie. Maar welke keuzes bepalen of het resultaat daadwerkelijk mooi wordt? Wij helpen je graag op weg!

Wat is gevel zandstralen?

Gevel zandstralen is een process waarbij een sterk geconcentreerde straal van zand wordt gebruikt om een harde laag van verf of roest te verwijderen. Dit proces kan worden gebruikt om verschillende soorten materialen te reinigen, zoals steen, beton, hout en metaal. Gevel zandstralen is een effectieve methode voor het opruimen van roestige oppervlakken en het verwijderen van oude verflagen.

Zelf gevel zandstralen

Wanneer je je gevel laat zandstralen door een professional, dan weet je zeker dat het werk goed gedaan wordt. Maar soms is het fijn om zelf te kunnen doen. Bijvoorbeeld als je een kleine oppervlakte hebt of als je gewoon zelf de handen uit de mouwen wilt steken. In dit blog lees je hoe jij zelf je gevel kunt zandstralen.

Zandstralen is niet moeilijk, maar wel belangrijk om de juiste tools en technieken te gebruiken. Anders kan het schade toebrengen aan je gevel of kan het resultaat ongewenst zijn. Daarom lees je hieronder stap voor stap hoe jij veilig en goed je gevel kunt zandstralen.

1. Koop of huur een goede straalmachine

Er zijn verschillende straalmachines te koop, maar niet alle machines hebben dezelfde kracht en capaciteit. Als je gevel zandstralen gaat, moet je ervoor zorgen dat je een machine met de juiste kracht gebruikt. Je moet ook weten hoeveel liter per minuut eruit komt. Als je gevel groot is, moet je er rekening mee houden dat het heel lang kan duren om alles schoon te maken.

Anderzijds kun je natuurlijk een straalmachine huren als je niet veel verwacht van het resultaat of als de machine duur is. Het is maar net wat bij jou past.

2. Zorg voor bescherming

Zandstralen kan erg hard zijn voor het materiaal waarmee je straalt en dat betekent dat er veel stof, rook en mist vrijkomt. Zorg er dus voor dat je beschermd bent tegen al deze stoffen. Draag een mondkapje en veiligheidsbril zodat je niet ademt in of in de ogen krijgt wat eruit komt. Ook is het verstandig om schoenen met een stevige hak te dragen, want anders kunnen er brokken steen in je schoenen komen en kan het pijnlijk zijn.

3. Voorbereiding is alles

Voordat je begint met zandstralen, moet je je gevel goed reinigen. Zorg ervoor dat alle oneffenheden zoals mos, alg en vuil weggehaald worden. Als je dit niet doet, kan het zijn dat het later nog steeds zichtbaar is of dat het moeilijker wordt om schoon te maken. Gebruik daarom eerst een hogedrukreiniger om alles weg te halen.

4. Zandstralen maar!

Nadat je alles goed hebt voorbereid, kun je beginnen met zandstralen. Begin in de hoek en werk zo naar beneden toe. Zorg ervoor dat je altijd in beweging bent en niet op één plek blijft staan, want dan kan er schade ontstaan aan het materiaal waarmee je straalt.

5. Afwerking

Zodra je klaar bent met zandstralen, moet je de straalmachine schoonmaken. Gebruik hiervoor een droge doek of borstel om alle restjes van het zand weg te halen. Als je klaar bent, moet je de machine opbergen in een droge en veilige plek.

Nevelstralen als alternatief voor zandstralen

Als je op zoek bent naar een alternatief voor zandstralen, overweeg dan nevelstralen. Dit is een veel gentler proces dat minder kans op schade aan het materiaal veroorzaakt.

Gevel langer beschermen met een impregneermiddel

Een impregneermiddel is een middel dat ervoor zorgt dat vocht en vuil minder snel in je gevel dringen. Het is dus een beschermlaag die je aanbrengt op je gevel. Zandstralen is een goede manier om je gevel te reinigen, maar het is wel belangrijk om daarna een impregneermiddel aan te brengen. Op die manier blijft je gevel langer mooi en schoon.

Bronnen: