Luchtgommen van terracotta tegels: restauratie en onderhoud

Luchtgommen van Terracotta Tegels: Restauratie en Onderhoud

Terracotta tegels geven een warme en uitnodigende sfeer aan elke ruimte. Ze worden vaak gebruikt in historische en rustieke gebouwen vanwege hun natuurlijke uitstraling. Helaas kunnen terracotta tegels na verloop van tijd beschadigd raken door slijtage, vocht en zelfs vandalisme. Gelukkig biedt luchtgommen een oplossing voor het herstellen en onderhouden van deze tegels. In dit artikel leggen we uit wat luchtgommen is en hoe het kan worden toegepast op terracotta tegels.

Wat is Luchtgommen?

Luchtgommen is een milieuvriendelijke en kostenbesparende methode voor oppervlakterestauratie en onderhoud. Het wordt ook wel ‘droog stralen’ genoemd omdat het proces geen water en geen chemicaliën nodig heeft. In plaats van water en chemicaliën, gebruikt luchtgommen een lage druk compressor om speciale abrasieve media te versturen naar het oppervlak van objecten. Dit proces verwijdert viezigheid, verf, roest, kalkaanslag en andere ongewenste materialen van oppervlakken.

Hoe werkt Luchtgommen op Terracotta Tegels?

Terracotta tegels zijn kwetsbaar en kunnen gemakkelijk worden beschadigd door water- en straaldrukmachines bij oppervlakterestauratie. Het gebruik van water kan de tegels verzadigen en het kan dagen duren voordat het vocht volledig droog is. Dit leidt tot schimmelvorming en bevordert de overleving van bacteriën in de tegels. Daarom is luchtgommen een betere en veiligere optie voor het herstellen en reinigen van terracotta tegels.

Bij Luchtgommen worden terracotta tegels gereinigd met luchtdruk en zachte abrasieve media zoals fijn zand dat geen schade veroorzaakt aan het oppervlak. Dit proces verwijdert de oude verf, rookaanslag, graffiti en andere ongewenste materialen van de tegels. Na afloop kunnen de tegels worden geïmpregneerd, waardoor ze langdurig mooi blijven en beter bestand zijn tegen vocht en andere factoren.

Voordelen van Luchtgommen van Terracotta Tegels

De voordelen van luchtgommen voor het herstellen en onderhouden van terracotta tegels zijn talrijk:

1. Milieuvriendelijk: Luchtgommen is milieuvriendelijk omdat er geen chemicaliën, water of andere vervuilende stoffen nodig zijn om tegels schoon te maken.

2. Kostenbesparend: Het luchtgommen van terracotta tegels is sneller en gemakkelijker dan handmatig onderhoud. Dit vermindert de arbeidskosten en de tijd die nodig is om de tegels schoon te maken.

3. Duurzaam: Luchtgommen vermindert de slijtage van de tegels in vergelijking met traditionele methoden zoals schuren en afbijten.

4. Minder overlast: Luchtgommen produceert minder stof en lawaai dan traditionele methoden, waardoor het minder overlast veroorzaakt voor bewoners en gebruikers van het gebouw.

5. Mooi eindresultaat: Na afloop van het luchtgommen ziet de terracotta tegel er weer als nieuw uit. Dit verbetert de uitstraling van het gebouw en verhoogt de waarde ervan.

FAQs over Luchtgommen van Terracotta Tegels

Hieronder zijn enkele veelgestelde vragen over luchtgommen van terracotta tegels:

1. Kan elk soort terracotta tegel worden luchtgegomd?

Ja, luchtgommen kan worden toegepast op elk type terracotta tegel, ongeacht de grootte, de vorm of de kleur.

2. Is luchtgommen veilig voor de omgeving?

Ja, het luchtgommen van terracotta tegels is veilig voor de omgeving omdat het geen schadelijke stoffen produceert. Het produceert minder stof en lawaai dan traditionele methoden.

3. Hoe lang duurt het om terracotta tegels te luchtgommen?

De tijd die nodig is om terracotta tegels te luchtgommen is afhankelijk van de grootte van de ruimte en de mate van vervuiling. Over het algemeen duurt het proces enkele uren tot een dag.

4. Kan luchtgommen worden toegepast op reeds geïmpregneerde terracotta tegels?

Ja, luchtgommen kan worden toegepast op reeds geïmpregneerde terracotta tegels. Het proces heeft geen invloed op de impregnatie of het effect daarvan.

5. Hoe vaak moeten terracotta tegels worden luchtgegomd?

Terracotta tegels moeten meestal om de 2-4 jaar worden luchtgegomd, afhankelijk van het gebruik en de omstandigheden van het gebouw.

Conclusie

Luchtgommen van terracotta tegels is een milieuvriendelijke, kostenbesparende en duurzame oplossing voor oppervlakterestauratie en onderhoud. Het maakt gebruik van een speciaal straalproces om terracotta tegels te reinigen zonder het oppervlak te beschadigen. Door deze methode krijgen de terracotta tegels hun oorspronkelijke uitstraling en wordt de waarde van het gebouw verhoogd. Doe jezelf en je terracotta tegels een plezier en kies voor de veilige en voordelige optie van luchtgommen!