Zandstralen van parketvloeren: de voor- en nadelen

Zandstralen van parketvloeren: de voor- en nadelen

Als je overweegt om je parketvloer te vernieuwen, dan kom je al snel terecht bij de verschillende technieken die hiervoor gebruikt kunnen worden. Eén van die technieken is zandstralen, waarbij het oppervlak van de vloer met behulp van een machine wordt gezandstraald. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van het zandstralen van parketvloeren.

Voordelen van zandstralen van parketvloeren

1. Verwijdert oude afwerkingslagen
Een groot voordeel van het zandstralen van parketvloeren is dat het de vloer kan ontdoen van oude afwerkingslagen. Hierdoor wordt de vloer als het ware teruggebracht naar de originele houten staat, waardoor eventuele beschadigingen aan de oppervlakte volledig worden blootgelegd.

2. Maakt de vloer egaal
Naast het verwijderen van afwerkingslagen, kan het zandstralen ook kleine oneffenheden en krassen op de vloer verwijderen. Het resultaat is een egale vloer die er weer als nieuw uitziet.

3. Geschikt voor verschillende houtsoorten
Zandstralen is geschikt voor verschillende houtsoorten, van eikenhout tot tropisch hardhout. Hierdoor kun je de techniek gebruiken voor zowel oudere als nieuwe vloeren.

4. Keuze uit verschillende afwerkingen
Na het zandstralen kun je ervoor kiezen om de vloer af te werken met verschillende afwerkingslagen, zoals olie, lak of wax. Hierdoor kun je de vloer precies afwerken naar jouw smaak en interieur.

Nadelen van zandstralen van parketvloeren

1. Kan hout beschadigen
Hoewel zandstralen een effectieve manier is om afwerkingslagen te verwijderen, kan het ook voor beschadigingen aan het hout zorgen. Vooral bij dunne vloeren kan het zandstralen ervoor zorgen dat het hout beschadigd raakt.

2. Stofvorming
Tijdens het zandstralen komt er veel stof vrij. Dit kan voor veel overlast zorgen en maakt het niet ideaal om deze techniek toe te passen in bewoonde huizen.

3. Niet geschikt voor alle afwerkingslagen
Zandstralen is niet geschikt voor alle afwerkingslagen. Zo kan het zijn dat bepaalde afwerkingslagen niet volledig verwijderd kunnen worden. In dat geval is het beter om voor een andere techniek te kiezen.

4. Vereist vakmanschap
Het zandstralen van een parketvloer vereist vakmanschap. De vloer moet op de juiste manier worden gezandstraald om beschadigingen te voorkomen en het gewenste resultaat te behalen. Het is daarom belangrijk om een ervaren professional in te schakelen voor het zandstralen van je parketvloer.

FAQs over het zandstralen van parketvloeren

1. Is zandstralen nodig voor alle parketvloeren?
Nee, zandstralen is niet altijd nodig voor parketvloeren. Het is afhankelijk van de staat van de vloer en de afwerkingslagen die erop zitten.

2. Kan zandstralen vlekken of kringen op de vloer achterlaten?
Nee, zandstralen kan geen vlekken of kringen achterlaten op de vloer als het op de juiste manier wordt uitgevoerd.

3. Hoe lang duurt het zandstralen van een parketvloer?
De duur van het zandstralen van een parketvloer is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de vloer en de staat van de afwerklagen. Als richtlijn kun je rekenen op 1 à 2 dagen.

4. Moet ik de vloer na het zandstralen nog behandelen?
Ja, na het zandstralen moet de vloer opnieuw behandeld worden met een afwerkingslaag, zoals olie, lak of wax.

5. Kan ik zelf mijn parketvloer zandstralen?
Het is af te raden om zelf je parketvloer te zandstralen. Zandstralen vereist vakmanschap en het gebruik van gespecialiseerde machines en materialen. Het is daarom beter om een ervaren professional in te schakelen.

Conclusie

Het zandstralen van parketvloeren heeft zowel voor- als nadelen. Het kan oude afwerkingslagen verwijderen en de vloer egaal maken, maar het kan ook voor beschadigingen aan het hout zorgen. Als je overweegt om je parketvloer te laten zandstralen, is het belangrijk om dit te laten doen door een ervaren professional. Zo voorkom je mogelijke beschadigingen aan de vloer en kun je genieten van een vloer die er weer als nieuw uitziet.