Trap luchtgommen: doe-het-zelf of professional inschakelen

Trap luchtgommen: doe-het-zelf of professional inschakelen

Als je op zoek bent naar een manier om je trap een nieuwe look te geven, heb je vast al gehoord van trap luchtgommen. Dit is een methode waarbij oude verf- en laklagen van je trap worden verwijderd met behulp van perslucht en speciale korrels. Het resultaat is een prachtig houten oppervlak dat klaar is om opnieuw afgewerkt te worden. Maar hoe pak je dit aan? Kan je dit zelf doen, of doe je beter beroep op een professional? In dit artikel maken we je wegwijs in de wereld van trap luchtgommen, zodat jij straks de beste keuze kan maken.

Wat is trap luchtgommen?

Laten we beginnen met de basics: wat is trap luchtgommen nu precies? Zoals we al zeiden, is luchtgommen een manier om oude verflagen van hout te verwijderen door middel van perslucht en speciale korrels. Bij trap luchtgommen wordt deze techniek specifiek toegepast op trappen. Het grote voordeel hiervan is dat je de trap volledig kaal kan maken zonder dat er schade wordt toegebracht aan het hout. Na het luchtgommen heb je dus een volledig blank canvas om mee te werken.

Kan je zelf je trap luchtgommen?

Nu komt natuurlijk de vraag die iedereen zich stelt: kan je zelf je trap luchtgommen? Het korte antwoord is: ja, dat kan. Er zijn heel wat doe-het-zelf sets te vinden waarmee je zelf aan de slag kan gaan. Deze sets bevatten meestal alles wat je nodig hebt om je trap te luchtgommen, zoals een compressor, een straalpistool en de juiste korrels. Let op: zelf luchtgommen vergt wel heel wat kennis en ervaring. Als je geen ervaring hebt met deze techniek, is het niet aan te raden om zelf aan de slag te gaan. Je kan dan immers schade aanrichten aan je trap of zelfs aan jezelf.

Waarom een professional inschakelen?

Als je geen ervaring hebt met luchtgommen, is het dus beter om een professional in te schakelen. Een professional heeft niet alleen de nodige kennis en ervaring, maar ook het juiste materiaal. Bovendien kan hij of zij je ook adviseren over de beste afwerkingsmogelijkheden. Dat kan gaan van het oliën van het hout tot het lakken of verven. Kortom: de keuze voor een professional biedt meer mogelijkheden en een beter resultaat dan wanneer je zelf aan de slag gaat.

FAQs

1. Wat kost het luchtgommen van een trap?
De kostprijs van het luchtgommen van een trap hangt af van verschillende factoren, zoals de omvang van de trap en de afwerking die je kiest. Gemiddeld kan je rekenen op een kostprijs tussen €250 en €1.500.

2. Is het luchtgommen van een trap schadelijk voor het hout?
Als het luchtgommen op de juiste manier wordt uitgevoerd, is het niet schadelijk voor het hout. Belangrijk is wel om een professional in te schakelen die de nodige kennis en ervaring heeft.

3. Kan ik mijn trap na het luchtgommen zelf afwerken?
Ja, dat kan. Na het luchtgommen heb je een volledig blank canvas om mee te werken. Je kan de trap zelf afwerken of dit laten doen door een professional.

4. Hoelang duurt het luchtgommen van een trap?
De duurtijd van het luchtgommen van een trap hangt af van verschillende factoren, zoals de omvang van de trap en de afwerking die je kiest. Gemiddeld kan je rekenen op een duurtijd tussen 1 en 3 dagen.

5. Kan ik mijn trap laten luchtgommen als er nog tapijt op ligt?
Nee, als er nog tapijt op de trap ligt moet dit eerst worden verwijderd voordat de trap kan worden geluchtgomd.

Conclusie

Trap luchtgommen is een prachtige manier om je trap een nieuwe look te geven. Je kan ervoor kiezen om dit zelf te doen, maar dit vergt wel heel wat kennis en ervaring. Het inschakelen van een professional is dan ook de beste keuze als je zeker wil zijn van een mooi resultaat. Let er wel op dat je kiest voor een professional die de nodige kennis en ervaring heeft en die je kan adviseren over de juiste afwerking. Zo kan jij straks genieten van een prachtige trap die perfect past bij jouw interieur.