Luchtgommen trap: zelf doen of uitbesteden aan professionals

Luchtgommen trap: zelf doen of uitbesteden aan professionals

Het renoveren van een oude trap kan een flinke klus zijn. Hierbij gaat het niet alleen om het repareren en schilderen, maar ook om het strippen van de oude verflagen. Het traditioneel verwijderen van deze lagen kan echter schadelijk zijn voor zowel het hout als de gezondheid van de persoon die de klus uitvoert. Luchtgommen is een relatief nieuwe techniek die deze problemen voorkomt, maar de vraag is: moet u dit zelf doen of uitbesteden aan professionals? In dit artikel zullen we de voor- en nadelen van beide opties bespreken.

Wat is luchtgommen?

Voor we verder gaan, is het goed om te weten wat luchtgommen precies inhoudt. Luchtgommen is het gebruik van een speciale machine om het houtoppervlak te reinigen. Dit gebeurt door middel van een combinatie van lucht en een speciaal type fijn zand. Deze methode is doorgaans sneller dan traditionele methoden en zorgt voor een beter resultaat. Bovendien is het minder schadelijk voor het hout en veiliger voor de persoon die de klus uitvoert.

Zelf luchtgommen

Als u handig bent en wel van een uitdaging houdt, kunt u ervoor kiezen om de trap zelf te luchtgommen. Het voordeel hiervan is dat het u geld kan besparen, omdat u niet hoeft te betalen voor professionele hulp. Bovendien heeft u de volledige controle over het eindresultaat. Een ander voordeel is dat u tijd kunt besparen, omdat u niet hoeft te wachten op de beschikbaarheid van een professional.

Houd er echter rekening mee dat luchtgommen geen eenvoudige klus is en dat het risico bestaat dat u het houtoppervlak beschadigt. Ook kan het gevaarlijk zijn als u de juiste veiligheidsmaatregelen niet neemt. Het kan ook zo zijn dat u niet beschikt over de juiste apparatuur, waardoor u deze nog moet kopen of huren. Als u geen ervaring heeft met luchtgommen, is het aan te raden om een professional in te huren.

Professionele hulp

Als u luchtgommen aan professionals overlaat, heeft u de zekerheid dat het werk correct wordt uitgevoerd. Bovendien wordt dit gedaan door mensen die ervaring hebben en beschikken over de juiste apparatuur. Hierdoor is de kans kleiner dat er schade ontstaat aan de trap en dat het resultaat minder mooi is dan verwacht. Ook hoeft u hierdoor geen tijd en energie te steken in de klus, en dat kan een flinke last van uw schouders halen.

Een nadeel van het inhuren van professionele hulp is dat u er uiteraard voor moet betalen. Het kan ook zijn dat u moet wachten op beschikbaarheid, wat kan betekenen dat het langer duurt voordat het werk begint. Als u ervoor kiest om het werk uit te besteden, is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar bedrijven die luchtgommen aanbieden. Kies altijd voor een betrouwbare en professionele partij, zodat u er zeker van bent dat de klus goed wordt uitgevoerd.

Veelgestelde vragen

1. Is luchtgommen alleen geschikt voor trappen?
Nee, luchtgommen is geschikt voor vele soorten houtwerk.

2. Hoe lang duurt het gemiddeld om een trap te luchtgommen?
Dit hangt af van de grootte van de trap. Gemiddeld duurt het zo’n 2 tot 3 dagen.

3. Is luchtgommen veilig voor het houtoppervlak?
Ja, luchtgommen is veiliger dan traditionele methoden en beschadigt het houtoppervlak niet.

4. Wat zijn de kosten voor professionele hulp?
De kosten hangen af van de grootte van de klus en de professional zelf. Het is aan te raden om bij verschillende partijen een offerte aan te vragen.

5. Kan ik luchtgommen ook zelf doen zonder ervaring?
Dit is niet aan te raden. Luchtgommen is een techniek die enige ervaring vergt. Het is beter om een professional in te huren.

Conclusie

Luchtgommen kan een uitkomst zijn bij het renoveren van een oude trap. Het is echter belangrijk om hierbij zorgvuldig af te wegen of u dit zelf wilt doen of wilt uitbesteden aan professionals. Het zelf doen kan u geld besparen, maar kan risico’s met zich meebrengen. Professionele hulp biedt de zekerheid van een goed resultaat, maar brengt uiteraard kosten met zich mee. Door goed onderzoek te doen en de voor- en nadelen van beide opties te overwegen, kunt u de beste keuze maken.