Luchtgommen trap: hoe het werkt en de voordelen

Luchtgommen trap: hoe het werkt en de voordelen

Als het gaat om het verfraaien van je huis, dan komt een trap vaak niet direct in ons op. Toch moet een trap niet onderschat worden als het gaat om de uitstraling en sfeer van je woning. Een mooie trap kan namelijk een grote toevoeging zijn aan je interieur. Echter zal deze in de loop van de tijd door gebruik slijten en veel van zijn charme verliezen. Gelukkig is er een oplossing die jouw trap weer als nieuw kan maken: luchtgommen. In dit artikel zullen we uitleggen wat luchtgommen is, hoe het werkt en de voordelen van deze techniek.

Wat is luchtgommen?

Luchtgommen is een techniek waarbij een straalmiddel onder lage druk op het oppervlak wordt gespoten. Dit zorgt ervoor dat de bovenste laag, in dit geval vaak verf of lak, weggeblazen wordt zonder dat het onderliggende materiaal beschadigt raakt. Het specifieke straalmiddel dat hiervoor gebruikt wordt is een melange van lucht en abrasieve korrels. Voorbeelden van dit soort materialen zijn glasparels of het zachtere walnootschil. Dankzij deze techniek blijft het houtwerk in de trap intact en kan er een nieuw oppervlak gevormd worden zonder het materiaal te beschadigen.

Hoe werkt luchtgommen op een trap?

Bij het luchtgommen van een trap wordt eerst een afscherming aangebracht om het pand te beschermen tegen stof. Vervolgens worden de treden, balustrades en leuningen ontdaan van eventuele lak- of verfresten en eventueel stof. Nadat dit is gebeurd, kan de trap opnieuw afgewerkt worden. Als er sprake is van beschadigingen of reparaties die uitgevoerd moeten worden, kunnen deze ook tijdens het proces worden uitgevoerd.

Voordelen van luchtgommen

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van luchtgommen in vergelijking met de traditionele manier van schuren en lakken. Zo is het allereerst sneller en efficiƫnter in gebruik. Doordat de laag verf of lak makkelijk van het oppervlak geblazen wordt, is het niet nodig om het materiaal eerst te schuren. Hierdoor wordt er tijd bespaard en bespaart u geld. Daarnaast zorgt luchtgommen voor minder stofontwikkeling dan traditioneel schuren, wat betekent dat er minder schoongemaakt hoeft te worden na het proces.

Een ander voordeel van luchtgommen is dat het zorgt voor een mooier eindresultaat. Doordat het oppervlak van de trap niet wordt beschadigd en er geen krassen achter blijven, ziet de trap er weer uit als nieuw. De structuur en de houtnerf van het materiaal blijven namelijk intact.

FAQs

1. Hoeveel kost het luchtgommen van een trap?

De kosten voor het luchtgommen van een trap zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en het aantal treden van de trap en eventuele reparaties die uitgevoerd moeten worden. Neem dus contact op met een professioneel luchtgombedrijf voor een prijsopgave.

2. Is luchtgommen veilig voor het materiaal van mijn trap?

Ja, luchtgommen is veilig voor het materiaal van uw trap. Dit komt doordat het proces van luchtgommen een zeer lage druk op het materiaal uitoefent, wat betekent dat het materiaal niet beschadigd raakt.

3. Hoe lang duurt het luchtgommen van een trap?

Dit hangt af van het aantal treden en de grootte van de trap. Een professional kan u hier meer over vertellen.

4. Kan elke soort trap luchtgegomd worden?

Ja, vrijwel elke soort trap kan geluchtgomd worden, ook betonnen- of metalen trappen.

5. Kan ik na het luchtgommen mijn trap zelf nog verven of lakken?

Ja, na het luchtgommen van een trap kan deze opnieuw geverfd of gelakt worden.

Conclusie

Luchtgommen is een efficiƫnte en veilige manier om je trap weer als nieuw te maken. Het proces is snel, zorgt voor minder stof en beschadigt het materiaal niet. Daarnaast blijft de structuur van het materiaal intact en ziet de trap er weer als nieuw uit. Neem contact op met een professioneel luchtgombedrijf om de mogelijkheden voor jouw trap te bespreken.